Bijna elke autoverzekering in België werkt met een of andere vorm van bonus-malussysteem, of bonus-malusladder. Maar wat is een bonus-malus eigenlijk? 

Het bonus-malussysteem ontstond begin jaren zeventig. Het beloont enerzijds goede bestuurders en straft anderzijds onvoorzichtige bestuurders aan de hand van een gradensysteem. Bonus-malus betekent letterlijk goed-slecht. Rijdt u een jaar zonder auto-ongeval te veroorzaken, dan daalt uw graad (bonus). Veroorzaakt u wel een ongeval, dan stijgt uw graad (malus).

De hoogte van de bonus-malus beïnvloedt de prijs van de premie van uw autoverzekering. Hoewel de bonus-malus in België niet meer verplicht is sinds 2004, wordt het bonus-malusgradensysteem nog door veel verzekeraars gebruikt.

Elke verzekeraar heeft vandaag zijn eigen manier om de bonus-malus te berekenen. De creativiteit van de verzekeraars is zo groot geworden dat een vergelijking steeds moeilijker word.

Vragen?

Waarom de bananen krom zijn, dat weten we niet. Over verzekeringen des te meer. Heb je een vraag, aarzel dan niet om binnen te springen. Of te bellen of mailen. Of het formulier hiernaast in te vullen.